موتور بنزینی امروزه نامی آشنا و قابلفهم برای همه مردم در سطح جهان است. بعد از اختراع برق، موتور یکی از مهمترین اختراعات بشری است، اختراعی که توانسته است زندگی بشر را متحول کند و آنچه امروز در دسترس بشر است، نتیجه تحقیق و زحمات افرادی چون «نیکولاس اتو» است.
موتور بنزینی چیست؟
موتور بنزینی نوعی موتوری درونسوز یا احتراق داخلی است که با سوختن بنزین روشن میشود. هر چند امروزه تلاش جایگزین کردن موتور برق با موتور بنزینی بسیار زیاد است؛ اما همچنان موتور بنزینی در بالاترین انتخاب برای مصرفکنندگان است.
انواع موتور بنزینی
موتور بنزینی بر اساس چرخه سوخت به انواع مختلف تقسیم میشود:
- چرخه سیکل دو زمانه
- چرخه سیکل چهارزمانه
- چرخه سیکل شش زمانه
کاربرد موتور بنزینی
کاربری بیشتر موتورهای بنزینی در خودروهای سواری است؛ اما از موتور بنزینی در موقعیتهای دیگر نیز استفاده میشود. یکی از کاربریهای موتور بنزینی، کوپلینگ موتور با ژنراتور برق و تشکیل دیزل ژنراتور است. ژنراتورهای برق اضطراری یکی دیگر از کاربری موتورهای بنزینی است. بهغیراز خودرو، موتور بنزینی در قایقهای کوچک، هواپیماهای تکنفره فوق سبک نیز از اینگونه موتورها استفاده میکنند.
اجزای موتور بنزینی
تمام موتورهای بنزینی دارای اجزاء یکسانی هستند که به نوع موتور و تکنولوژی به کار رفته در آن اجزاء در موتورها، گاهی اختلافات جزئی با یکدیگر دارند؛ اما در کل اجزاء یکسان هستند.
بلوک سیلندر: بلوک سیلندر نوعی ماکت موتور است و بزرگترین قطعه موتور و محل قرارگیری پیستونها است. احتراق بنزین در فضای ایزوله بلوک و پیستون انجام میشود. جنس بلوک از آلومینیوم و چدن است.
سرسیلندر: در بالای بلوک سیلندر قطعهای قرار میگیرد که سرسیلندر نام دارد، اتصال این قطعه به سیلندر با پیچ و مهره انجام میشود. به تعداد سیلندر هر موتور در بخش پایینی سرسیلندر حفره وجود دارد که سوپاپ، میل سوپاپ درون آن قرار میگیرد. دود حاصل از احتراق بنزین از فضای داخل سرسیلندر به بیرون میرود.
پیستون: بخش متحرک هر سیلندر پیستون است. این قطعه استوانهای شکل بوده و داخل سیلندر حرکت میکند. پیستون موجب کاهش حجم هوا و بالا رفتن تراکم ترکیب سوخت و هوا میشود. بعد از انفجار و احتراق، پیستون، نیروی انفجار را به شاتون و به دنبال آن میل لنگ منتقل میکند.
شاتون: عامل اتصال پیستون به میللنگ است. قطعهای سبک؛ اما سخت و محکم که از جنس فولاد است. دلیل فولادی بودن این قطعه تحمل ضربات ناشی از احتراق است. زمانی که پیستون براثر انفجار حرکت میکند نیروی زیادی به شاتون وارد میشود و شاتون به میل لنگ حرکت را انتقال میدهد. این انتقال حرکت و رفتوبرگشت مداوم نیازمند آلیاژی فولادی است که ضربات را تحمل کند.
میل لنگ: مهمترین جزء موتور است و عامل انتقال نیرو است. میللنگ حرکت خطی شاتون را به حرکت دوار تبدیل میکند. در خودروها حرکت میللنگ به چرخ منتقل میشود و در دیزل ژنراتور حرکت به شافت ژنراتور منتقل میشود.
میل بادامک: قطعهای فولادی است که بهموازات میل بادامک در سرسیلندر قرار گرفته است. میل بادامک در موتورهای سیکل چهارزمانه وظیفه باز و بسته کردن سوپاپهای خودرو را برعهده دارد.
طرز کار و سیکل موتور بنزینی کوچک
برای دانستن اینکه موتور بنزینی چگونه کار میکند باید به نحوه احتراق سوخت در موتور نگاه شود. معمولاً در موتورهای بنزینی سیکل احتراق به شکل دو زمانه و چهار زمانه انجام میشود که بیشتر چهار زمانه است.
مکش: در دو طرف سرسیلندر دو سوپاپ هوا و تخلیه دود وجود دارد. در سیکل اول، پیستون حرکت روبه پایین انجام میدهد و سوپاپ هوا در بالای سرسیلندر باز میشود و بنزین وارد میشود. زمانی که پیستون به پایین حرکت میکند در بالای پیستون فضای خلأ به وجود میآید که این خلأ موجب مخلوط شدن هوا و بنزین میشود. زمانی که پیستون از پایینترین نقطه عبور میکند سوپاپ هوا بسته میشود و عمل تراکم آغاز میشود.
تراکم: با بسته شدن سوپاپ هوا پیستون به سمت بالا حرکت میکند و قسمت خلأ متراکم میشود، فشار در منطقه تراکم 16 به 8 میرسد. زمانی که پیستون به بالاترین نقطه خود میرسد، شمع جرقه میزند و باعث انفجار میشود و حرکت پیستون به سمت پایین را موجب میشود.
قدرت: بعد از انفجار در منطقه تراکم پیستون با قدرت تمام به پایین حرکت میکند. نیروی حرکت پیستون به شاتون و از شاتون به میللنگ منتقل میشود میزان نیروی وارد به پیستون بسته به پارامترهای خاص متفاوت است.
تخلیه: با پایین آمدن پیستون بعد از عمل انفجار نوبت به آن است که دود حاصل از انفجار تخلیه گردد. برای همین توأم با حرکت روبه پایین پیستون سوپاپ تخلیه باز شده و دود خارج میشود.
تفاوت موتور بنزینی و دیزلی چیست؟
مهمترین تفاوت در نحوه احتراق دو موتور است. در موتور دیزلی احتراق براثر تراکم هوا و سوخت و بالارفتن دما انجام میشود؛ اما در موتور بنزینی احتراق به دلیل جرقه زدن شمع انجام میشود.
اندازهگیری توان موتورهای بنزینی
برای دانستن میزان توان موتور نیاز به دو مؤلفه داریم. اول دور بر دقیقه موتور، دوم گشتاور موتور. معمولاً این دو مؤلفه روی پلاک یا در دفترچه راهنمای موتور نوشته شده است.
- توان موتور برحسب اسب بخار
- RPM دور بر دقیقه
- T گشتاور
سرعت و بازدهی موتورهای بنزینی
برای افزایش سرعت یا توان موتور بنزینی، باید راندمان حجمی، راندمان ترمودینامیکی و راندمان مکانیکی را افزایش دهید. با افزایش راندمان حجمی، میزان مکش بنزین در سیلندر موتور بیشتر میشود. با افزایش راندمان حجمی، سوخت بیشتری وارد سیلندر شده و در زمان انفجار، گرمای بیشتری (راندمان ترمودینامیکی) تولید شده و سبب نیروی بیشتر به پیستون میشود (راندمان مکانیکی). نیروی بیشتر پیستون موجب گشتاور و دور بر دقیقه بیشتر موتور میشود که سرعت و بازدهی موتور را بالا میبرد.
مشخصات فنی موتورهای بنزینی
مشخصات فنی موتورهای بنزینی بسته به تکنولوژی موتور متفاوت است. حجم موتور، تعداد سیلندر، آرایش قرارگیری سیلندر، حداکثر توان خروجی و حداکثر گشتاور خروجی مشخصههایی است که در برندهای مختلف متفاوت است.
فروش برندهای مختلف موتوربنزینی در آبادیزل
آبادیزل یکی از بزرگترین سایتهای فروشگاهی در ایران است که برندهای ایرانی با کیفیت و موتوربنزینی شرکتهای معتبر جهانی را به فروش میرساند، برای اطلاع از برندهای معتبر در آبادیزل با کارشناسان ما تماس بگیرید.
انتخاب و خرید موتور بنزینی مناسب
برای انتخاب و خرید موتور بنزینی مناسب بهغیراز مشاوره با کارشناسان آبادیزل، چند عامل دیگر نیز باید توجه کرد:
- توان موتور بنزینی
- حجم موتور
- دور بر دقیقه موتور
- تعداد سیلندر
قیمت موتور بنزینی
برای خرید موتور بنزینی بهتر است قبل از هر اقدامی با کارشناسان آبادیزل تماس گرفته و استعلام قیمت بگیرید. باتوجه به تفاوت قیمت در بازار کارشناسان آبادیزل بیش از هر فروشگاه دیگری به شما کمک خواهند کرد.
خدمات پس از فروش موتورهای بنزینی
برندهای مختلف خدمات پس از فروش مختلف دارند؛ اما آبادیزل به دلیل حمایت از مشتریان خود، بعد از فروش هم آنها را رها نکرده و با تأمین قطعات و کمکهای کارشناسی، خدمات خود را ادامه میدهد.